17.06.24
Blog
“Klik hier, ga naar, volg ons.” Een paar voorbeelden van de vele call-to-actions die gebruikt worden in de (online) marketing. Een krachtig middel om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Maar wat zorgt ervoor dat die call-to-action écht zijn werk doet? Wij verzamelden een aantal tips en best practices voor succesvolle call-to-action voor je.
Een call-to-action (CTA) is… content dat de bezoeker, lezer, kijker of luisteraar aanzet tot het nemen van een specifieke actie of het door jouw beoogd gedrag.
Een call-to-action (CTA) is geen nieuw concept. Deze marketingtool wordt al vele jaren gebruikt, lang voordat de online marketingwereld ontstond. Tegenwoordig zijn CTA’s overal te vinden: online op websites, in advertenties en e-mailmarketing, maar ook offline in gedrukte brochures, direct mails en abri’s. Vooral online zijn er talloze mogelijkheden voor CTA’s, zoals knoppen, hyperlinks, widgets, pop-ups en schermovernames.
CTA’s kunnen niet alleen worden ingedeeld op basis van hun verschijningsvorm en omgeving, maar ook op basis van de actie die ze oproepen. Enkele voorbeelden zijn:
Met deze diverse toepassingen zijn CTA’s een krachtig middel om specifieke acties en gedragingen te stimuleren, zowel online als offline.
Vaak wordt gezegd dat meer CTA’s beter zijn. Maar is dat echt zo? Een CTA moet altijd in verbinding staan met zijn omgeving. Op een landingspagina met veel verschillende content en diverse aanbiedingen zijn meerdere CTA’s per onderdeel verstandig. Maar als je een advertentie hebt gericht op één product of dienst, is één sterke CTA juist krachtiger. Denk dus altijd goed na over het geheel van je boodschap.
Naast de globale omgeving van de CTA is het ook belangrijk om kritisch te kijken naar de copy en de vormgeving van de CTA. De combinatie van deze elementen bepaalt de effectiviteit van je CTA. Zorg ervoor dat de tekst helder en aansprekend is en dat het ontwerp visueel aantrekkelijk en uitnodigend is. Zo maximaliseer je de impact van je CTA en stimuleer je de gewenste actie.
Met enkel tekst ben je er nog niet. Want op welke plek ziet de ontvanger deze tekst? Dit heeft namelijk invloed op hoe de ontvanger de CTA ervaart en welk effect de CTA vervolgens heeft. Kies daarom altijd bewust de plek van de CTA (voor of tijdens het schrijven van de gehele boodschap). Overtuig de lezer eerst met inhoudelijke informatie en sluit af met de call-to-action.
Een CTA moet in het oog springen, zowel offline als online. Zorg daarom dat de CTA onderscheidend genoeg is ten opzichte van de rest van de content. Denk bijvoorbeeld goed na over de vorm van de knop of link, de hoeveelheid witruimte en het contrast met de rest van de content rondom de CTA. Daarnaast is het in een online omgeving ook nog belangrijk om de bezoeker visueel duidelijk te maken dat de call-to-action ‘klikbaar’ is.
Natuurlijk speelt kleur ook een grote rol voor een call-to-action. Niet alleen om de call to action op te laten vallen. Maar ook omdat kleur vaak (onbewust) bepaalde emoties oproept. Kleurenpsychologie kan ons hier gelukkig een handje in helpen;
Zoals eerder vermeld, geldt voor een CTA dat het geheel meer is dan de som der delen. Kijk daarom altijd goed naar de prestaties van jouw CTA in combinatie met de rest van jouw content. De beste manier om dit te beoordelen is door verschillende uitwerkingen naast of na elkaar te testen.
Voor landingspagina’s kun je dit doen door twee versies te maken die alleen verschillen in de CTA. Bij advertenties, bijvoorbeeld op platforms zoals Meta, kun je eenvoudig een A/B-test inrichten. Deze tests helpen je te begrijpen welke CTA het meest effectief is, zodat je je strategie kunt optimaliseren en de beste resultaten kunt behalen.