Bekijk JOUW® op

Blog

Terug naar overzicht

Twitter bestaat 15 jaar!

21 maart 2021

Hoera, Twitter is jarig! Het social media platform blaast dit jaar maar liefst 15 kaarsjes uit. Dat moet gevierd worden.  

Wist je dat Twitter eigenlijk twee verjaardagen heeft? De verjaardag van de eerste Tweet en de verjaardag van de lancering van het platform. En nu hoor ik je denken: is dat niet gewoon op dezelfde dag? Maar niets is minder waar! De eerste tweet werd namelijk verstuurt door ene Jack Dorsy, toen het netwerk nog ‘twttr’ heette en nog niet voor het grote publiek beschikbaar was. In de eerste tweet stond trouwens: ‘just setting up my twttr’. Altijd leuk, van die (t)weetjes (ha!). Daarom hebben wij speciaal voor deze gelegenheid allerlei fun facts en feitjes over Twitter verzameld. Ben je meteen weer helemaal op de hoogte ;).

#1 Twitter heeft ongeveer 355 miljoen gebruikers
Een enorm aantal! Hier zitten natuurlijk ook heel veel accounts tussen die niet meer gebruikt worden of heel soms eens online zijn. Daarom heeft Twitter een overzicht gemaakt van de accounts die wel actief zijn. Ze noemen deze actieve gebruikers: ‘monetizable daily active users’ of mDAUs, niet echt caychy, maar je weet wel meteen waar het over gaat. Het aantal mDAUs’ was in Q3 van 2020 ongeveer 187 miljoen en stijgt nog steeds. Ze verwachten in 2021 een groei van 2,4%!

 #2 Twitter wordt gedomineerd door mannen
Van alle gebruikers op Twitter is ongeveer 70% man en 30% vrouw. Goed om te weten als je via dit netwerk je doelgroep wilt bereiken. Ook goed om te weten is dat de meeste gebruikers (ong. 29%) tussen de 25 en 34 jaar zijn, op de hielen gevolgd door gebruikers van 35 tot 49 jaar (28%).

 #3 Wereldwijd staat Twitter op nr. 6
Deze plek is gebaseerd op het maandelijkse aantal actieve gebruikers (daar is die mDAUs weer). Dit is trouwens een wereldwijde ranking zonder China. In dit land zijn heel veel apps niet beschikbaar die de rest van de wereld wel kan gebruiken.

#4 Twitter is de nr. 1 social media in Japan
Terwijl Amerika gedomineerd wordt door Facebook staat Twitter met stip op één in Japan. Van alle social media gebruikers zit 64% op Twitter. Sterker nog; meer dan 25% van álle Twittergebruikers komt uit de Azië-Pacific.

#5 Begin 2020 verwijderde Twitter 925.700 accounts
In de eerste helft van 2020 heeft Twitter meer dan negenhonderdduizend accounts verwijderd. Dat is bijna 6% van de groei in 2019. Het grootste gedeelte van deze account is verwijderd omdat er ongepaste of hatelijke content verspreid werd.

#6 Twitteradvertenties kunnen 5,8% van de wereldpopulatie bereiken
Dit is niet het grootste aantal onder de social media kanalen maar nog steeds een substantieel aantal. Daarnaast stijgt de engagement bij advertenties op Twitter de laatste tijd. In Q3 van 2020 liet Twitter nog weten dat de engagement van een advertentie gemiddeld 27% is, en de CPE (cost per engagement) 9% is gedaald. Goed nieuws voor de marketeer en de portemonnee.

 #7 De meest getweete emoji van 2020
De meest getweete emoji's zijn de huil emoji en de tranen van het lachen emoji. Dat zijn een veel tranen. Tranen van verdriet maar gelukkig ook tranen van blijdschap.

#8 Er worden iedere minuut ongeveer 350.000 Tweets gepost
Ie-de-re minuut! Dat komt neer op ongeveer 500 miljoen tweets per dag. Dat zijn heel wat woorden. Hoewel dit aantal enorm lijkt even een vergelijking: op Facebook verschijnen er per minuut 3 miljoen nieuwe posts. Ongeveer 10 keer meer dan op Twitter dus. Dan vallen die Tweets nog wel mee.

#9 Twitter had bijna: ‘FriendStalker’ geheten
Hoewel het hele idee van Twitter is dat je vrienden en beroemdheden kunt “stalken” door langs al hun tweets te scrollen en te zien wat iemand bezighoudt, heeft de naam FriendStalker het toch niet gehaald. Uiteindelijk hebben de oprichters van Twitter de naam van het platform uit een woordenboek gehaald, lekker degelijk.

 #10 De hashtag is voor het eerst gebruikt in 2007
Chris Messina is degene die met het idee kwam om hashtags te gaan gebruiken, zodat mensen hun tweets aan een thema of onderwerp konden koppelen (en andere tweets konden vinden met dezelfde hashtag). In het begin waren er nog twijfels of de hashtags wel populair zou worden onder internetgebruikers, omdat het nogal technisch en wat nerdy leek. Maar zoals iedere social media gebruiker wel weet werd het een groot succes.

#11 het beroemde blauwe vogeltje van Twitter heet Larry
Hoewel Twitter is begonnen in 2006 is Larry’s naam pas in 2012 bevestigd. Er is lang over gespeculeerd door Twittergebruikers of Larry de vogel een naam had. Gelukkig bevestigde Ryan Sarver, een manager bij Twitter, dat Larry inderdaad de naam van het vogeltje was. 

#12 Twitter lanceert in april Twitter Spaces voor iedereen
Twitter Spaces is een audiochatroom die onlangs gelanceerd is om te concurreren met de Clubhouse-app. Wanneer alles beschikbaar is kan iedereen een ‘Space’ hosten en een gesprek starten. Hoewel Twitter heeft aangekondigd dat het allemaal gaat gebeuren in april kun je het nog maar beter met potlood in je agenda zetten. Verschillende geluiden laten weten dat de datum nog wel eens verplaatst kan gaan worden.

TOP