- november 2022
Social media algoritme 2022
Algoritme, wat is het?
Om informatiestroom te reguleren is in 2016 het algoritme op Instagram in het leven geroepen. Een mechanisme dat ervoor zou zorgen dat er een optimale match ontstond tussen de Instagram gebruiker en de content die hij of zij te zien krijgt. Dit om de gebruiker de best mogelijke ervaring te bieden.
Sinds dat moment hebben meer en meer kanalen dit principe overgenomen. Chronologische volgorde is op social media dus allang verleden tijd. Want wat het laatste is gepost, zal jij eigenlijk bijna nooit meer als eerste op jouw tijdlijn te zien krijgen.
Hoe werkt het algoritme?
Het algoritme filtert content, waardoor er een aangepast aanbod per gebruiker ontstaat. Deze match wordt gebaseerd op data van de gebruikers zelf, hun gebruikersgedrag. Bijvoorbeeld; welke berichten je het meest liket, waar je op reageert of welke video’s je het vaakst tot het einde uitkijkt. Hierdoor wordt na verloop van tijd voor het kanaal duidelijk welke content voor deze specifieke persoon relevant en interessant is.
Net als op vele andere plekken in de marketing en communicatie, wordt ook hier opnieuw bevestigd; je doelgroep door en door kennen is een must! Want met relevante en waardevolle content;
- voldoe en voorzie je in verwachting van je doelgroep;
- kan je dus ook jouw publiek effectiever bereiken;
- laat je het algoritme in jouw voordeel werken.

Algoritme per platform
Dit klinkt misschien nog een beetje vaag? Daarom duiken we er wat dieper in. We bekijken vijf veelgebruikte social media platformen. Per platform sommen we een aantal vragen op die jij jezelf kan stellen, zodat jij bewust bent van de factoren die het algoritme vormen.
Alles of niets. Dat is de insteek van het algoritme van Instagram. Goed presterende content wordt snel geboost, maar slechter presterende content ondervindt hier dan ook direct de nadelen van. Instagram beoordeelt de verhouding tussen goed en slecht op basis van een aantal factoren.
- Hoe recent, actueel en relevant is de post?
- Sluit de content aan bij de eerdere interesses van jouw doelgroep?
- Hoeveel mensen volgt jouw doelgroep?
- Hoe vaak gebruikt jouw doelgroep Instagram?
- Hoe lang gebruik jouw doelgroep Instagram per dag?
Relevantie vormt de basis van het algoritme van Facebook. Dit heeft duidelijk de overhand ten opzichte van de verbinding tussen auteur van de content en de gebruiker. Het kanaal gaat hier uit van hun ranking-principe, welke zij baseren op een aantal zogenoemde ‘signaalcategorieën’. Op deze manier ordenen zij de verhalen in de feed van de doelgroep.
- In welk type content heeft jouw doelgroep interesse?
- Hoe populair zijn post qua passive reacties (likes) bij jouw doelgroep?
- Hoe populair zijn post qua actieve reacties (reacties, comments, shares)?
- Met welke content ontstaan de meeste interactie vanuit jouw doelgroep?
Binnen LinkedIn ligt de focus van het algoritme op kwaliteit. Natuurlijk continue gecombineerd met interesse en relevantie van de doelgroep. Dit zorgt ervoor dat je binnen dit kanaal regelmatig posts van weken oud tegen kan komen. Het algoritme van dit platform gaat altijd op dezelfde manier te werk, aan de hand van fasen.
- Welke vorm heeft de content (tekst, afbeelding, video, link)?
- Welke kwaliteit heeft de content (spam, lage kwaliteit of goedgekeurd)?
- Hoe goed presteert content in testfase bij een klein deel van de doelgroep?
- Wat is de gecombineerde kwaliteit van je content, je profiel en de kwaliteit van je eerdere posts?
- Welke eindbeoordeling geven de LinkedIn eindredacteurs?
Net als Facebook hanteert Twitter ook een soort scoresysteem. Des te hoger de ranking van de tweet, des te relevanter of interessanter de content voor de desbetreffende gebruiker is. En zoals we nu wel weten van algoritmes: hoe groter de kans dat deze tweet wordt getoond aan en gezien door deze gebruiker. Het scoresysteem is opgebouwd uit verschillende factoren.
- Hoe actueel is de tweet?
- Hoeveel interactie bestaat er tussen jouw doelgroep en de tweet?
- Hoe sterk is de connectie tussen de auteur en de doelgroep?
- Waar bestaan de eerdere interacties van de doelgroep uit?
📈 TikTok
Kenmerkend aan het algoritme van TikTok is de snelheid waarmee het kanaal de zogeheten For You pagina weet af te stemmen op de wensen van de gebruiker. Binnen enkele gebruikersrondes zal je het aanbod van content al zien verschuiven richting de kijkvoorkeuren en -gewoonten van de gebruiker.
- In welk type content had de doelgroep eerder interesse?
- Welke hashtag zoekt men het meest op?
- Hoe vaak wordt ingespeeld op content die trending is binnen de doelgroep?
- Met welke content ontstaat de meeste interactie vanuit de doelgroep?
- Welke video’s worden het meest uitgekeken?
Laat het algoritme in jouw voordeel werken
Nu heb jij weer iets meer inzicht in de basis-algoritmes van vijf social media kanalen. De kunst is nu om deze learnings stuk voor stuk toe te passen in jouw social media strategie en contentstrategie. Hierdoor krijg je steeds meer handigheid en zet jij na verloop van tijd het algoritme naar jouw eigen hand. Daarnaast kwamen we nog 3 interessante tips tegen die je vanaf vandaag al kan benutten.
3 algoritme bonus tips
Tip 1: Benut de 60-minuten regel
It’s all in the name. SOCIAL media. Dit verklapt al dat enkel zenden door veel algoritmes wordt afgestraft. Een tip is dus om je te focussen op; actie, reactie en interactie. Met name dit laatste onderdeel is een must. Het beste moment hiervoor is het eerste uur na het delen van een post. Hoe meer interactie, hoe meer mensen jouw content te zien krijgen.
Tip 2: Gebruik nieuwe features
Social media kanalen blijven zich ontwikkelen. Zorg dat je deze nieuwe features ook direct benut. Jouw gebruik wordt namelijk direct extra beloond. Logisch, gezien het kanaal deze nieuwe ontwikkeling graag zo veel mogelijk onder de aandacht wil brengen.
Tip 3: Follow the viral trends
Daarnaast is het ook interessant om in te spelen op actuele viral trends. Deze vorm van content is niet voor niets viral en dus extreem populair bij de doelgroep van het kanaal. Maar let wel op, het moet blijven passen bij jouw eigen te bereiken doelgroep.
Heb je deze ook al gezien?
Leesvoer #49
Herpositionering KPZ
Leesvoer #06
Leesvoer #09
Website Brouwers