- januari 2024
Nieuw personeel nodig? Op deze manier trek je de aandacht met een vacaturetekst
Begrijpen hoe het brein werkt
Voordat we dieper duiken in de schrijftips voor jouw vacaturetekst, is het eerst handig om te begrijpen hoe het menselijk brein werkt. Psycholoog Daniel Kahneman ontdekte jaren geleden dat ons brein bestaat uit twee delen: het bewuste brein en het onbewuste brein.
- Met het bewuste brein: wordt je keuze beïnvloedt door feiten, logica en bewijs. Dit denksysteem gebruik je bij moeilijke rekensommen of het afsluiten van een hypotheek. De keuzes wegen zwaarder en vergen veel afwegingen en denkwerk.
- Met het onbewuste brein: maken we beslissingen die weinig energie kosten. Denk aan de route van je werk, denk je bij elke bocht nog na waar je heen moet? Dit soort keuzes worden voornamelijk beïnvloedt door emoties, herinneringen en ervaringen.
Vacatureteksten en ons brein
Vacatureteksten overspoelen de potentiële sollicitant met informatie over het bedrijf, de functie, verwachtingen en arbeidsvoorwaarden. Hiermee geeft de tekst primair input voor het bewuste brein. Vervolgens combineert de lezer dit met input voor het onbewuste brein, zoals de toon van de tekst, de woordkeuze of de emoties die de vacature bij hen oproept.
Invloed van het onbewuste brein
Gezien 95% van onze keuzes door ons onbewuste brein wordt gestuurd, kan je er dus vanuit gaan dat deze laatste input van grote invloed is op hun keuze. Een kandidaat verwerkt deze informatie snel en heeft binnen enkele seconden al besloten of iemand wel of geen match is. Dit is waar een goed begrip van breinprocessen van pas komt voor recruiters en wervingsadviseurs.
Schrijftips voor vacatures
Het onbewuste brein reageert sterk op emotionele signalen. Dit kan de intuïtieve beslissing van de sollicitant negatief beïnvloeden. Een van de meest invloedrijke emoties voor het beoordelen van een vacaturetekst door het onbewuste brein is angst. Met name angst voor de stress die een nieuwe baan met zich kan meebrengen. Gelukkig kan je door de juiste elementen in de vacaturetekst te benadrukken, de angst van de sollicitant (onbewust) verminderen of zelf weghalen. We sommen 4 specifieke aspecten op welke je in vacatureteksten wel of juist niet moet gebruiken.
Handig: deze tips kun je niet alleen toepassen in vacatureteksten, maar ook in andere teksten waar je de lezer moet overtuigen of waarmee je bepaald gedrag wil aanzetten.
1. Wees duidelijk
Spanning is een grote factor in het onbewuste brein van de ideale kandidaat en daarom is het een goed begin om deze spanning weg te nemen. Wees dus concreet in de vacaturetekst over bijvoorbeeld de procedure en de sluitingstermijn. Vertel wat de lezer kan verwachten en beantwoord alvast de vragen die de vacaturetekst oproept. Zo ben je ze een stap voor.
2. Woorden om te vermijden
Sommige woorden kunnen twijfels veroorzaken. Woorden zoals ‘maar’ moeten spaarzaam worden gebruikt, omdat ze negatieve associaties kunnen oproepen. Als er een ‘maar’ komt, denkt je brein dat alles voor dat woord niet waar is. Ook weegt alles wat er na de ‘maar’ komt zwaarder. Oplossing: gebruik dit juist in je voordeel en draai de twee boodschappen om. Dit zorgt ervoor dat de zin positief begint en de belangrijkste informatie meteen benoemd wordt. Ook kan het helpen om in lange zinnen te knippen. Dit maakt de tekst ook beter leesbaar. Wil je de zin positiever insteken, dan is ‘en’ een goed alternatief.
3. Woorden om te gebruiken
- ‘Omdat’ werkt juist omgekeerd. Ons brein denkt namelijk dat alles achter ‘omdat’ klopt. Uit een experiment van een Amerikaanse universiteit bleek zelfs dat het woord veel waarde aan een zin toevoegt, ook als er daarna een onzin-reden staat. Het woord ‘omdat’ geeft wat extra magie. Denk daarom goed na over wat je doelgroep in beweging zet. Is het een contract, het doorontwikkelen binnen je functie of het salaris? Gebruik dit in de vacaturetekst.
- Het woord ‘als’ klinkt alsof alles mogelijk is. Dat beeld wil je je potentiële werknemer natuurlijk ook geven. Daarom is het een goed idee om het woord ‘als’ in de vacaturetekst te gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld om mensen te herinneren aan de rol die zij al vervullen. Schets herkenbare situaties voor iemand die dezelfde functie al vervult en speel in op de mogelijkheden die de functie binnen jouw bedrijf biedt. Fijne bijkomstigheid: zo spreek je ook mensen aan die zich herkennen in het door jou omschreven profiel. En dat maakt het vinden van de geschikte kandidaat nog makkelijker.
4. Gebruik getallen
Getallen maken een tekst concreter voor de lezer. Vermeld salarissen expliciet, omdat 78 procent van de werkzoekenden minder snel solliciteert als het salaris niet wordt genoemd.
Beïnvloedingstechnieken voor vacatureteksten
Bewust je woorden gekozen en getallen in je tekst verwerkt? Dan is het tijd voor de final touch: de beïnvloedingstechnieken van oud-hoogleraar Robert Cialdini. We zetten drie nuttige technieken op een rij.
Sociale bewijskracht
Laat medewerkers aan het woord. Zo krijgt de vacaturetekst meer geloofwaardigheid. Ook krijgt de lezer een goede indruk van de functie en de organisatie.
Schaarste
De uitingen ‘Nog één beschikbaar, wees er snel bij’ of ‘OP=OP’ kennen we natuurlijk allemaal. En ons brein wordt hiermee geprikkeld, omdat het de situatie schetst dat er schaarste is. Bij een vacaturetekst kun je dit doen door een sluitingstermijn van bijvoorbeeld een week toe te voegen. Hiermee trek je twijfelaars over de streep om te solliciteren. Volgens Frankwatching blijkt in de praktijk dat het toevoegen van een sluitingstermijn er ook voor kan zorgen dat er op het eind van de sollicitatietermijn kwalitatief betere kandidaten reageren op de vacature. Zeker de moeite waard om te proberen dus!
Mere exposure effect
Hoe vaker je iets voorbij ziet komen, hoe meer vertrouwen je er in krijgt. Dit is de kracht van herhaling. Herhaling zorgt voor een positieve houding. Dit geldt voor een product, een bedrijf en een vacaturetekst. Het mere exposure effect kan in een goede vacaturetekst gebruikt worden door meerdere positieve of bijzondere aspecten van de functie te herhalen. Met een goede recruitment campagne is het mogelijk om de vacature vaker te laten zien aan geschikte kandidaten. Door de vacature vaker voorbij te zien komen, hoe groter de kans is dat de ideale kandidaat bij jou solliciteert.
Kortom
Het onbewuste brein maakt een groot deel van het keuzeproces van een sollicitant. Het begrijpen van hoe ons brein werkt, zowel bewust als onbewust, is essentieel voor effectieve communicatie. Door hier rekening mee te houden in je vacaturetekst, is de tekst sterker en trek je sneller de aandacht bij geschikte kandidaten. Bovenstaande punten kun je ook in andere teksten gebruiken waarin je de lezer wil overtuigen of waarmee je bepaald gedrag wil aanzetten.
Heb je deze ook al gezien?
De gevolgen van de iOS14 update
Logo, huisstijl, look & feel, webdesign voor Insources Adviesgroep